Wel of geen gezondheidscheck?

Steeds meer mensen maken gebruik van health checks. Dit zijn testen ter bepaling van toekomstige gezondheidsrisico’s. Het aanbod van preventief medisch onderzoek, ook wel bodyscan, gezondheidscheck, medische check up, of health check genoemd, neemt snel toe. Het gaat hierbij om medisch onderzoek bij mensen die geen gezondheidsklachten hebben.

 

Deze testen worden gebruikelijk aangeboden door gespecialiseerde klinieken met een commercieel oogmerk, soms gevestigd in het buitenland. De beschikbare informatie over healthchecks gaat veelal over de voordelen. Gezondheidstesten brengen echter in sommige gevallen ook risico’s met zich mee en het is belangrijk dat mensen zich daar van bewust zijn.

 

Onlangs ontwikkelde de KNMG de brochure ‘Preventief medisch onderzoek. Wel of geen gezondheidscheck?’ met informatie over wat een preventief medisch onderzoek precies is en wat de voor- en nadelen zijn. De brochure geeft antwoord op veel voorkomende vragen. De brochure is bedoeld voor iedereen die erover denkt om een preventief medisch onderzoek te laten uitvoeren.