Ook huisartsen sluiten zich aan bij de groeiende lijst organisaties die de aangifte tegen de tabaksindustrie steunen. Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), de Landelijke Huisartsen Vereniging en InEen, een vereniging van organisaties voor eerstelijnszorg, scharen zich achter de aangifte van advocaat Bénédicte Ficq.

“Roken is de belangrijkste verklaring van gezondheidsproblemen en vroegtijdige sterfte in Nederland”, aldus NHG-voorzitter Rob Dijkstra. Hij zegt dat hij de aangifte steunt om zo bij te dragen aan een gezonde samenleving. “Er zijn vaak meerdere factoren die bijdragen aan gezondheidsproblemen, maar roken is de allergrootste risicofactor.”

Volgens het NHG hebben huisartsen dagelijks te maken met mensen met een rookverslaving en zijn ze erg betrokken bij de problematiek. Het initiatief heeft volgens Dijkstra de steun van 86 procent van de Nederlandse huisartsen.

Per huisartsenpraktijk roken gemiddeld zo’n 400 patiënten. Zij hebben klachten als hoesten, maagpijn en problemen met zwanger worden. Ook leidt roken volgens het NHG nog te vaak tot een hartinfarct, beroerte, COPD, darmkanker, blaaskanker en longkanker.

“Er komen dagelijks rokers bij de huisarts en er wordt van alles geprobeerd om hen van het roken af te helpen. Dat er dan een hele industrie is die hen aan het roken houdt, dat stuit ons tegen de borst.”

Per jaar sterven ongeveer 20.000 Nederlanders aan de gevolgen van roken. Hoewel het voor de huisartsenorganisaties ongebruikelijk is om aangifte te doen, zeggen ze dat de verstrekkende gevolgen van roken de doorslag hebben gegeven om zich alsnog aan te sluiten. “Zoiets hebben we nog nooit gedaan”, zegt Dijkstra.

Steun namens vrijwel alle huisartsen

De drie organisaties vertegenwoordigen samen vrijwel alle Nederlandse huisartsen en bijna de hele eerstelijnszorg. De Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen (VPH) had al gezegd dat de organisatie mede-aangever wil zijn. Ook het Interfacultair Overleg Huisartsengeneeskunde (IOH) en de Landelijke Organisatie van Aspirant Huisartsen (LOVAH) steunen de zaak van advocaat Ficq.

Ook de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (KNMT) steunt de aangifte. De KNMT vertegenwoordigt ongeveer tienduizend tandartsen, kaakchirurgen en orthodontisten.

“Roken veroorzaakt driekwart van de gevallen van mond- en keelkanker. Daarnaast zien we dagelijks de gevolgen voor het gebit. Het kan leiden tot tandvleesontsteking en in ernstige gevallen zelfs tot tanduitval”, zegt een woordvoerder.

OM doet onderzoek

Of de breed gesteunde aangifte ook tot een strafzaak leidt, is nog niet bekend. Het OM zei begin deze maand dat het onderzoek daarnaar zich in de afrondende fase bevindt.